Technieken

iStainedGlass-Technieken iStainedGlass Technieken

Wat is glas in lood?

Er was een tijd waarin glas in lood de enige manier was om raamwerken van grotere omvang te maken. Loodlijsten verbinden al eeuwen stukken glas tot één geheel. Vooral praktisch dus!
De magie van glas in lood zit ‘m vooral in het gebruik van gekleurd glas. Een steeds veranderende lichtinval bepaalt de intensiteit van de kleuren en het ontwerp. Dit kleurenspel komt het mooist tot z’n recht in de buitenlucht. In tuinmeubilair met glas in lood-accenten bijvoorbeeld ontstaan ieder seizoen weer andere combinaties door wisselende lichtinval.

Tiffany versus glas in lood

Deze techniek is vernoemd naar zijn uitvinder: Louis Comfort Tiffany, zoon van de oprichter van de New Yorkse juwelier Tiffany. In tegenstelling tot glas in lood, waarbij het glas in een loodlijst wordt geschoven, worden bij de Tiffany-techniek stukjes gekleurd glas in koperfolie gewikkeld en vervolgens gesoldeerd.
Eén van de bekendste glasobjecten in deze stijl is de Tiffany-lamp. De veelkleurigheid van het glas in combinatie met licht maken dat deze lamp een bijzondere en warme sfeer toevoegt aan de omgeving. De techniek wordt ook gebruikt om panelen te vervaardigen.

Brandschilderen

Deze eeuwenoude techniek waarbij op glas getekend wordt, zie je vaak in combinatie met glas in lood. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke kerkramen met geschilderde afbeeldingen. Het klassieke brandschilderen is anno nu goed toe te passen in combinatie met moderne ontwerpen.

Glass fusion

Wanneer je verschillende stukken glas in de oven verhit, dan versmelten ook de verschillende kleuren tot een vaak verrassend nieuw motief. Ook kan je eindeloos variëren met de gewenste vorm. Dit biedt verregaande inspiratie en spannende designs.

Glasmozaïek

Dit is de techniek waarbij een bestaand of nieuw object wordt gedecoreerd met verschillende soorten, maten en kleuren glas. Afhankelijk van de gebruikte kleuren en vormen krijgt ieder object zo zijn eigen sfeer. Door bijvoorbeeld spiegelglas te gebruiken, krijgt het ontwerp meer diepte; via het spiegelglas worden de kleuren uit de omgeving gereflecteerd waardoor steeds opnieuw een verrassende creatie ontstaat. Als kunstvorm is glasmozaïek een tijd lang op de achtergrond geraakt, inmiddels is de techniek weer springlevend. Vraag [link naar contact]onze experts naar de mogelijkheden.