Restauratie

Zeggingskracht

De zeggingskracht van ouderdom – van de traditie, oude technieken, ontwerpen van anderen – dat is wat volgens Sophie het gevoel van respect oproept bij het restaureren van bestaand werk. De wetenschap dat een gebrandschilderd kerkraam al jaren lang het licht kleurrijk naar binnen heeft doen schijnen en zoveel mensen daarmee een bijzonder gevoel heeft kunnen geven, maakt het meer dan de moeite waard om zo’n raam in ere te herstellen.

Weerspiegeling

Ook het feit dat het glas vaak een eigen verhaal vertelt van vele tientallen, soms honderden jaren oud, ervaart Diatchenko als zeer indrukwekkend. Bijbelverhalen en bijzondere taferelen, bijvoorbeeld scènes van verschillende ambachten werden vroeger vaak in glas verbeeld. Een weerspiegeling van vervlogen tijden, die zij graag z’n kracht in het heden teruggeeft. Niet alleen in kerken, maar ook in woonhuizen of kantoorpanden vind je glas met zo’n geschiedenis. Restauratie zorgt dat het zijn ziel kan behouden, aldus Sophie.

Inlevingsvermogen

Bij het restaureren komt het minder aan op eigen creativiteit en meer op inlevingsvermogen. En op techniek natuurlijk. Bij restauratiewerkzaamheden volgt Sophie de strenge richtlijnen van het Corpus Vitrearum voor de Conservatie en Restauratie van Glasramen (Nürnberg 2004, 2e ed.), zoals beschreven op de site van De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bij grote restauraties werkt Sophie Diatchenko samen met andere gespecialiseerde ateliers.